Lubisz wypiekać? Wypróbuj elastyczne formy do piekarnika

Posted on 05/03/2019 8:05pm

Cechą kompletnego warsztatu są małe, lecz liczone w setkach narzędzia. Nie inaczej wygląda to w kuchni. Miejsce produkcji i serwowania domowych posiłków to nie tylko maszyny pokroju kuchenek gazowych czy zmywarek. W piekarnikowym „majsterkowaniu” szczególną rolę odgrywają też niewielkie formy silikonowe do pieczenia. Kucharze „od święta” zadowolą się papierkowymi foremkami, pod jednorazowe wypieki.


ciasta
Author: Frank Fox
Source: http://www.flickr.com
Wydatek to tutaj groszowa sprawa - „papierowe” foremki posłużą tylko na jedno pieczenie. Zdania w środowisku kuchennym są jednak różne. Pewnikiem jest za to fakt, efektywności i żywotności foremek na babeczki czy ciasta większego kalibru. Producenci gwarantują odporność sztucznych form na temperatury piekarnika przekraczające 200 stopni. Są łatwe w zmywaniu i dostępne w atrakcyjnej cenie.


Silikonowa forma z wgłębieniami na paręnaście ciastek to cena kilkudziesięciu złotych, najczęściej w widełkach 30-60 zł. Ciekawa oferta dla miłośników wypieków - . Pojedyncze formy dostępne są zarówno w rozmiarach małych babeczek (w komplecie) lub pod większe ciasta. W tej drugiej opcji silikonowe formy przypominają miskę na zupę. To wyjątkowa alternatywa na stosowane do tej pory ciężkie stalowe, trudno zmywalne blachy. Wybór form to już kwestia klienta.


Przyjmują dowolne kształty: kwadratów, choinek, gwiazdek. Faktycznym i powtarzanym naokoło jedynym minusem silikonowych i papierowych podstawek pod ciastka okazuje się ich niestabilność. Wymieszana „zaprawa” pod babeczkę, wlana uprzednio do kształtki, jest trudna do przeniesienia do piekarnika. Należy to zrobić powolnym, płynnym ruchem, aby forma nie odgięła się, a zawartość foremki mogła się spokojnie piec.


chleb
Author: Edsel Little
Source: http://www.flickr.com
Posiadając na stanie keksówkę lub brytfannę mamy możliwość upieczenia własnego bochenka chleba. Skutecznie przygotowany gwarantuje niepowtarzalny smak i zapach. Aby całe przedsięwzięcie z chlebem zakończyło się przyjemnym efektem, niezbędne okazują się formy do chleba. Wiemy, że zakwas różnie reaguje na niewłaściwie przygotowane formy. Jeszcze przed posypką i zalaniem zakwasem keksówki zaleca się wysmarowanie jej olejem i zawinięcie w papier. Da to przyjemny w smaku efekt, pozwoli też łatwiej zmywać foremkę.

Tags: ciasta, formy